Oktober

In de maand oktober: (Ver)plant nu bomen, heesters en vaste planten, zodat ze voldoende gelegenheid hebben om voor de winter aan te slaan.

Plant nu herfst- of winterheide

Hei. Een onderschat plantje. Want hij bloeit zo intens en lang. En wat is er veel keuze in! Zo heb je de Calluna, de winterharde herfsthei. Deze bloeit tussen september en december, met rijke, lang bloempluimen en intense wit, geel, roze, paars of rood-tinten. De nieuwste, langbloeiende selecties zijn zo mooi, dat ze hen naar vrouwen (‘Garden Girls’ of Beauty Ladies’) hebben genoemd. Sorry heren! Je hebt deze knapperds ook met twee, drie, vier of zelfs vijf kleuren in één pot; gelijk een heerlijk fris effect!

En dan is daar de wat onbekendere winterharde Daboecia, oftewel Ierse hei. Een hei met grote, enkele witte of roze bloemklokjes, die aan de bovenkant van de steeltjes bengelen. Een bijzondere hei en een bijzonder leuke en vroege herfstbloeier voor tuin of bak!

Dan heb je Erica (nog zo’n mooie dame!) carnea. Dit is winterharde winterhei, die echt bloeit tussen december en maart. Een winterharde bloeier waarvan je lang plezier hebt en die in 3 tinten verkrijgbaar is; wit, roze en ‘rood’ (paars). Of je plant zijn broertje Erica ‘Albert’s Gold,  als je een gele tint blad wil hebben. Deze heer in vrouwelijk gezelschap bloeit niet noemenswaardig, maar de plant heeft een gele kleur die heel mooi afsteekt tegen de winterse grauwheid. Zijn andere zus Erica ‘Skyline ’is juist prachtig groen en staat stevig rechtop. Oudste zus Erica gracilis tenslotte is hun (niet winterharde) ‘gracieuze’ variant met een opgaande, onwaarschijnlijk dikke bloempluim. Zij bloeit heel intensief maar kan na de bloei op de composthoop, want de winter overleeft ze helaas niet.

Zet je hei in de grond, dan moet je een paar dingen in de gaten houden. Snij met een aardappelmesje het kluitje aan de zijkant in met verticale sneetjes en trek de onderkant van het kluitje wat los met je vingers. Hiermee zorg je ervoor dat de kluit beter vocht op kan nemen en niet uitdroogt. Daarnaast heeft hei graag zure grond, dus wat turf toevoegen als je ze in de volle grond zet is een goed plan. En hei drinkt best veel water, dus vergeet niet de bakken geregeld te gieten. Succes!

 

November September